Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közérdekű - Budapest 5. ker. képes leírás - Budapest 5. kerület.tlap.hu
részletek »

Közérdekű - Budapest 5. ker. - Budapest 5. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: budapest5ker.tlap.hu » Közérdekű - Budapest 5. ker.
Keresés
Találatok száma - 3 db
Lipótvárosi újság

Lipótvárosi újság

Az ötödik kerületi közösségi újsághoz juthat el erről a linkről. A kerületre vonatkozó és a kerületben történő híreket találhat meg itt. Folyamatosan bővülő és frissülő, aktuális olvasnivalóval szolgál.

Lipótváros hivatalos honlapja

Lipótváros hivatalos honlapja

A Római Birodalom idejében a mai Március 15. tér helyén állt a Contra Aquincum késő római erőd, melynek néhány feltárt falmaradványa ma is látható. A Belváros, illetve a régi Pest alapja a 11. sz. elején keletkezett, kereskedőtelepülés volt. A XII. századra városfal vette körül (a mai Kiskörút ennek vonalát követi), melyen három kapun (a Váci, a Kecskeméti és a Hatvani kapun) keresztül lehetett átjutni. Pest 1230-ban 2. Endrétől kiváltságlevelet kapott. 1241-ben a tatárok felégették a várost, a pestieket a város nagytemplomában, a mai Belvárosi Plébániatemplomban koncolták fel, ahová imádkozva összezsúfolódtak. A tatárdúlást nehezen kiheverő város népessége lassan gyarapodott, csak a 15. században nyerte vissza bíróválasztási jogát. Középkori fejlődésének csúcspontját Mátyás király uralkodása alatt érte el, 1470-ben szabad királyi város lett. A török uralom alatt (1541-1686) Pest kereskedelmi jelentősége nagy mértékben csökkent, Buda visszafoglalásakor pedig teljes lakossága elpusztult. Az 1690-es években csak néhány száz német telepes lakott a romok között, a 18. század elején a németek mellett szerb és görög telepesek érkeztek. 1773-ban választották meg az első pesti polgármestert. A század végére Pest túlterjeszkedik a városfalon, ekkor született meg Teréz-, József-, Ferenc- és Lipótváros.

Házasságkötés

Házasságkötés

Részletek: - a terem légkondicionált - egész évben tartanak esküvőket - csak szombaton tartanak esküvőket - parkolási lehetőség hétvégén ingyenes, de hétköznap fizető - élőzene és felvételről is van zeneszolgáltatás - csak saját közigazgatási területen belül vállalnak külső helyszíni házasságkötést - az anyakönyvvezető szervezi az esküvőket Megjegyzés: Jelentkezni az anyakönyvi hivatalban kell, a 1051 Budapest V. kerület, Erzsébet tér 4. címen, ahol egyébként a hétköznapi esküvőket is megtartják.

Tuti menü